Koorschool Rijssen is een feit

30 januari 2017

Koorschool Rijssen is een feit

Artikel naar aanleiding van de oprichting Stichting Koorschool Rijssen

15 december 2016 – Vanmiddag is bij notariskantoor Hölscher & Davids de stichting Koorschool Rijssen opgericht. Deze koorschool bestaat uit jongens- en meisjesklassen. Vanuit de opleiding ontstaan twee koren, het Rijssens Boys Choir en de Rijssense Girls Choristers. Bestuurslid en artistiek leider Jan-Geert Heuvelman zegt over dit initiatief: “In de gemeente Rijssen wordt veel gezongen, er zijn diverse koren van verschillend niveau. Wat ontbreekt is een kinderkoor waar kinderen met bovengemiddelde talenten op muzikaal vlak worden uitgedaagd om het beste in zichzelf naar boven te halen. Naar aanleiding van mijn voorliefde voor Engelse koormuziek en -traditie, de bewondering voor de twee koorscholen in Nederland en een aantal vragen vanuit de gemeenschap of ik een kinderkoor op niveau zou willen starten, heb ik besloten om per 1 september 2017 te starten met de Koorschool Rijssen.”

Het idee achter de koorschool is dat jongens en meisjes (in aparte groepen) een gedegen muzikale opleiding krijgen. De opleiding omvat twee doelen, algemene muzikale vorming en ontwikkeling van de stem. Uitgangspunt is een opleiding van hoog niveau zoals we dat ook aantreffen bij de Engelse jongens- en meisjeskoren. Omdat de stichting Koorschool Rijssen het hoogst haalbare willen behalen is discipline en commitment van zowel deelnemers als ouders vereist. Een hechte samenwerking tussen de leiding en ouders is dan ook noodzakelijk.

De koorschool kent drie ‘klassen’. Als eerste de vooropleiding die ook wel de cimbalistenklas wordt genoemd. Deze is bedoeld voor jongens en meisjes tussen de 6 en 8 jaar en duurt een jaar. In dat jaar leren ze de basisvaardigheden die nodig zijn om goed te leren zingen en om samen met anderen muziek te maken. Na succesvolle afronding van de cimbalistenklas kunnen de leerlingen doorstromen naar het opleidingskoor.

In het opleidingskoor wordt aandacht besteed aan stemvorming, zingen van hymnes, zuivere uitspraak van het Engels, ademtechniek en eenvoudige koormuziek. Ook wordt aandacht geschonken aan zingen in koorverband en samen optreden. Het opleidingskoor duurt gemiddeld twee jaar.

Het ultieme doel is te zingen in het concertkoor. Om hiertoe te worden toegelaten moet auditie worden afgelegd. Het concertkoor repeteert twee keer per week, naast de lessen die nog door de zangpedagoog worden gegeven.

Stichtingsvoorzitter Elbert Dijkgraaf: “Het is een lang en intensief traject om eindelijk in het concertkoor te komen. Dat zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar als je dat doel bereikt zing je in een koor dat tot de top-3 van Nederland behoort. Ik hoor louter positieve reacties op dit initiatief, de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Rijssen-Holten is niet alleen de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland, binnen een paar jaar kunnen de ook grote orkesten niet meer om Rijssen heen als ze de bijvoorbeeld de Mattheüs Passion of de Vijfde van Mahler uitvoeren”.

Ga naar Nieuws

27 juli 2018

4 weken GRATIS les!

Kom kennis maken met onze koorschool! Wij bieden de mogelijkheid om 4 weken gratis onze lessen te volgen. Tijdens deze lessen komen alle facetten van de koorschool aan bod. Op deze manier ontstaat er voor leerlingen en ouders een goed beeld van Koorschool Rijssen. Na deze periode kan besloten worden om deel te nemen aan...

Lees verder

3 juli 2018

Eerste officiële concert Koorschool Rijssen op 7 juli in Dorpskerk Holten

Het eerste officiële concert van Koorschool Rijssen, onder leiding van artistiek leider Jan-Geert  Heuvelman uit Rijssen, vindt plaats op zaterdag  7 juli  om 19.30 uur in de Dorpskerk in Holten. Medewerking aan dit bijzondere optreden wordt verleend door het Kinderkoor ReZonanZ uit Veenendaal.  De dirigente van dit koor is een bekende, zij is werkzaam als...

Lees verder

29 mei 2018

Woensdag 6 juni – presentatie cimbalistenklas

De jongste groep van de Koorschool heeft een jaar hard gestudeerd en wil de vruchten van deze opleiding laten horen. Wat hebben we allemaal al geleerd het afgelopen jaar? Daar zijn we best een beetje trots op! We willen dit graag aan u en jullie laten horen tijdens onze uitvoering. Woensdag 6 juni in het...

Lees verder
Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×